about us

Гингивит е възпаление на венците, а пародонтитът е хронично възпаление на зъбозадържащия апарат със засягане (лизиране) на структурите поддържащи зъба, включително и на костта, вследствие на което зъбите може да се разклатят и дори да паднат.


Възпалението на венците (гингивит) и на зъбозадържащия апарат (пародонтит) са едни от най-често срещаните заболявания. Пародонтитът най-често се среща към 40-50 годишна възраст на човека, въпреки че първите признаци са много по-рано.

Възпалението на венците се причинява от бактериални отлагания (плака) по зъбите. Ако слоят плака продължи да се натрупва и не се предприеме своевременно лечение, тогава се развива пародонтит. Между венеца и корена на зъба се образува джоб, където лесно може да се натрупват (задържат) още бактерии. Вследствие на хроничната инфекция започва лизиране (стопяване) на костта.

Здравият венец е светло розов, изпълва плътно пространството между зъбите и не кърви при сондиране. Ако възпалението не се стопира то прераства в пародонтит, който освен кървене може да има и следните симптоми:

Неприятна миризма;


Отдръпване на венците;


"Удължаване на зъбите" и разклащане на зъбите (при напреднали стадии);


Болка при натиск.


Важно: Пародонтитът може да се развива и без гореспоменатите симптоми.

При възрастните пародонтитът е основната причина за загуба на зъби. Най-нови проучвания показват, че един нелекуван пародонтит повишава риска от сърдечни заболявания, дислипидемия и диабет. Пародонтитът по време на бременност може да предизвика преждевременно раждане и раждане на дете с поднормено тегло.


Има и обратна взаимовръзка между общото състояние на човека, например, неконтролируемия диабет може да доведе до прогресиране и разпространение на пародонтита.

Благодарение на нашата квалификация, опит и модерна техника може да лекуваме пародонтита ефикасно и да запазим максимално наличните зъби.

Изключително важно е да се правят редовни профилактични прегледи, защото колкото по-рано се открие един пародонтит, толкова по-лесно е неговото лечение.

След подготвителната фаза, която включва професионално почистване на зъбен камък и полиране на зъбите, се прави пълна устна дезинфекция. Целта е да се намали микробното число по повърхността на зъбите, в междузъбните пространства и по лигавицата. Постига се чрез цялостна дезинфекция на устната кухина и трудно достъпните места в рамките на 24 часа.

Основната цел на лечението е отстраняване на бактериалния био-филм от пародонталните джобове, за да се стопира възпалителния процес и загубата на зъбозадържащия апарат.


Затова в този първи етап се провежда интензивно почистване на зъбите. Така се постига механично отстраняване на бактериалния био-филм. Кореновите повърхности на всички зъби трябва да бъдат почистени в рамките на едно денонощие. Тази процедура се провежда под локална анестезия.


За по-голяма дезинфекция може локално да се поставят антисептични вложки в пародонталните джобове. В много тежки случаи се налага дори изписване на антибиотик.

Обикновено след такава терапия се наблюдава оздравяване на околозъбните тъкани. Венецът става розов и не кърви толкова лесно.


Осем седмици след началната фаза всички зъби трябва да бъдат почистени професионално още веднъж. Също така трябва да се снеме нов пародонтален статус, като обикновено вече се установява редуциране на пародонталните джобове. При нужда може да се наложи повтаряне на почистването.

Дълготрайният ефект (успех) от лечението зависи изключително от съдействието на пациента и редовната грижа от страна на лекуващия лекар. Това е част от поддържащата терапия.